Activiteiten

In de wijken

De Wilg heeft in 2019 in diverse wijken van de stad Utrecht mensen geactiveerd in hun eigen wijk. Sommigen konden aansluiten bij bestaande activiteiten, voor anderen hebben we in samenwerking nieuw aanbod opgezet. Activiteiten rondom vrije tijd, sport, koken, anderen ontmoeten of helpen met iets organiseren voor de buurt.

Overvecht

Van koffie naar bewegen in Overvecht

De Buurtkoffie zorgt voor verbinding. Zo is bijvoorbeeld de zwemgroep ontstaan in samenwerking met de Tussenvoorziening. Mensen genieten van het zwemmen; zij hebben in geen jaren meer gezwommen. Zij hadden een slechte conditie en gezondheidskwalen. Maar sinds zij begonnen zijn, zie je dat ze steeds meer baantjes zwemmen. Het is een prachtige ontwikkeling om te zien.

Casa di Mama

Samen vissen

Fietsen

Wijk Leidsche Rijn / Vleuten-De Meern

Avondvierdaagse

Ciao café

Autitalk

Grijze koppen orkest

Wijk Hoograven/Sterrenwijk

Burgemeester Van Zanen op bezoek

Een geslaagd bezoek van onze burgemeester Van Zanen bij de activiteit ‘Bloemschikken’ van De Wilg in buurthuis 'Sterrenzicht’. Voor deze gelegenheid hadden bezoekers van De Wilg een paar prachtige zelfportretten van de burgemeester gemaakt. Marjon van Alfen (wijkcoördinator duurzaam activeren & advies De Wilg) overhandigde het exemplaar van tekenaar Gerald Scheepmaker aan in een wissellijst. Zo kan dit portret wisselen met de andere portretten. De burgemeester sprak met alle deelnemers en heeft zichtbaar van genoten van dit bezoek. Marjon kreeg als dank voor deze geslaagde middag een handgemaakte Domkaars. De burgemeester trakteerde de hele groep op lekkere borrelhapjes.

Wijk Pijlsweerd

Buurtkoffie

Deelnemer Robert aan woord

Interview door Rik Hoogendam

Robert is een spontane jongeman (eind 20) met een leerachterstand. Ik heb hem leren kennen via een collega van het Buurtteam. Robert was in een sociaal isolement geraakt en het Buurtteam vroeg of ik Robert kon toeleiden naar een passende activiteit.

Hoe ben je bij het Buurtteam gekomen?

Ik werd vroeger veel gepest, thuis en op school. Mijn vrienden lieten mij in de steek en deden er zelfs aan mee. Ze roddelden over mij achter mijn rug en zeiden de hele tijd dingen als “je kunt niks”. Ik ging er op een gegeven moment in geloven. Het was een rottijd, ik zat erg slecht in mijn vel. Ik ben toen bij MEE terecht gekomen om weerbaarder te worden. Na een tijd werd het contact minder omdat het beter ging. Ik werkte toen in een restaurant in de keuken. Soms 60 uur per week. Toen ik een collega in elkaar zag zakken op de parkeerplaats sloeg dat in als een bom. Ik raakte in een burn-out, werd weer eenzamer en kwam bijna de deur niet meer uit. Op het werk was er weinig begrip. Ik moest gewoon doorwerken, zelfs de dag nadat ze was overleden. Ik raakte met ze in conflict en toen heeft mijn vader ingegrepen. Zo ben ik bij het Buurtteam gekomen. Daar werkte toevallig een mevrouw die ik al kende via MEE. Zij kwam op het idee om jou er bij te betrekken. Mede daardoor ben ik eruit gekomen. Dat had ik een half jaar geleden niet gedacht!

Waardoor gaat het nu beter met je?

Ik ben via het Buurtteam bij een banenmarkt van de gemeente terecht gekomen en werk daardoor nu bij een hele fijne werkgever: The Green House. Daar houden ze veel meer rekening met mij. En jij bent ‘de deur geweest’ om naar De Wilg te gaan.

Wat bedoel je daar precies mee?

Jij biedt openingen om naar nieuwe dingen te gaan. Het is fijn dat ik nieuwe mensen leer kennen. Ik doe nu mee aan darten op De Wilg, ga naar bowlen en naar Ciao Café. Ik wil ook graag jongeren-uitstapjes doen. Een feest lijkt me wel gaaf! En wanneer begin je nou met de Buurtkoffie?

Half januari gaan we beginnen in Vleuten-De Meern. Meer informatie krijg je nog! Wil je nog vrijwilliger worden, bijvoorbeeld in de rol van gastheer?

Ja, dat lijkt me super leuk! Wil graag wat terug doen, ook al is het een hele stap.

Waarom is dat een hele stap?

Ik vind het altijd spannend de eerste stap te maken, want ik ken niemand. Maar ik wil graag aan mezelf werken; sociaal zijn, meer mensen leren kennen. Ik vind het ook moeilijk om contact te houden.

Hoe komt dat?

Mensen zeiden altijd dingen als “jij bent een mongool”. Mijn vertrouwen was erg laag. Ik ben bang om afgewezen te worden, want dat doet erg pijn. Maar dat ik nu elke week naar activiteiten ga, helpt al. Ik heb het gevoel dat ze me wel mogen. Ik durf ook steeds meer te vragen, mensen aan te spreken, dus die ‘deur’ om ergens te komen is heel belangrijk. Ik zit nu lekker in m’n vel en dat had ik niet gedacht.

Wil je mij of De Wilg nog iets meegeven?

Blijf zo doorgaan als je nu doet, door mensen… hoe noem je dat? Te inspireren!

Hoe bedoel je dat? Bedoel je misschien activeren? Want dat is denk ik wat ik doe.

Ja, dat bedoel ik eigenlijk. Je vraagt hoe het met mensen gaat. En je vraagt door. Dat is bij mij goed, want je bent oprecht en daardoor krijg je een positief gevoel. Het maakt het makkelijk om te blijven komen. Mijn ouders vinden ook dat ik positief ben gegroeid.